HemOm Tasty HouseVåra butikerNötter för allaVåra tårtorPresenttips!CaféAllergi Information

 


Nötter för alla

Bakom en imponerande disk finner man Sveriges bredaste sortiment på varma nötter och snacks som kunnig personal hjälper till med. Nötter är en starkt växande kategori och hos Tasty House kan man hitta allt från lyxiga Macadamia nötter smaksatta med ost till vanliga jordnötter som är torrostade, för att vara både godare och nyttigare.

 

Cashewnötter

 

Cashewnöten härstammar från Brasilien precis som den brasilianska nöten. Cashewnötterna har fått sitt botaniska namn tack vare sitt hjärtformade utseende. Både det spanska och italienska ordet för cashewnöt innehåller roten för ”hjärta”. Cashewträdet tillhör samma familj som pistagen och är en snabbväxande, städsegrön perenn. Den frodas i tropisk hetta och kan komma upp i höjder på 13-16 meter.

 

Cashewfrukten har två distinkta delar: en köttig päronformad stjälk eller stam, det s.k. cashewäpplet som är 5-10 cm långt, och den hjärtformade nöten dvs. den riktiga frukten, som är cirka 2,5 cm lång och fäster i nedre delen av äpplet. Nöten innehåller i likhet med andra nötter en ätbar kärna. Cashewäpplet är också mycket gott att äta och rikt på C-vitamin. Men det är praktiskt taget okänt utanför de områden där cashewträd växer i likhet med produkter som t.ex. cashewäppelvin.

 

FRÅN BRASILIEN TILL ASIEN OCH AFRIKA

 

Cashewnöten har i motsats till den brasilianska nöten rest långt bort från Brasilien och idag är Indien en av de främsta producenterna av cashewnötter. Detta i sådan utsträckning att folk börjat tro att cashewnötter kommer från Indien. Cashewträdet trivs i djungeln och tropiskt klimat och till skillnad från sin tropiska brasilianska syster – den brasilianska nöten – älskar cashewnöten att resa.

 

CASHEWSKÖRD

 

Mogna cashewäpplen får falla ned på marken. Därefter samlas de upp och nötterna lämnas att soltorka i ett par dagar. Det går emellertid inte att köpa cashewnötter i sitt skal, som de flesta nötter du knäpper hemma. Cashewkärnan skyddas av två skal mellan vilka det ligger en hartsartad vätska som har många industriella tillämpningar. I Indien skalas cashewnötter av mycket skickliga och tålmodiga människor som har lärt sig tekniken som ett hantverk. I Afrika och Brasilien skalas cashewnötter i maskin. Efter att kärnan tagits ur sitt skal krävs ytterligare arbete. När kärnan torkat skalas det rödbruna ytterhöljet bort, antingen manuellt eller i maskin. Därefter sorteras kärnorna och vakuumförpackas inför export. De flesta cashewnötter är torra eller oljerostade men det går även att hitta råa cashewnötter i vissa specialbutiker.

 

CASHEWNÖTTER I AYURVEDISK MEDICIN

 

Ayurveda är en gammal indisk medicinsk tradition som man tror uppstod kring 600 f.Kr. och som kom att bli känd för sina örtmediciner mot kroniska sjukdomar. Kort efter att cashewnötterna introducerats i Indien av portugiserna på 1500-talet, blev cashewnöten ett favoritfödoämne och ett läkande medel inom ayurvedisk medicin. I Indien används cashewnöten fortfarande som stimulantia, aptitretare, föryngringsmedel, hårvatten och afrodisiakum. Den anses också kunna återställa förlorad vigör och sexuell hälsa.

 

Hasselnötter

 

Hasselnöten och dess nära släktingar ingår i den vilda floran på många ställen runt om i Europa, Asien, Afrika samt Nord- och Sydamerika. Hasselnöten växer på buskar i tät lövskog eftersom den trivs i ett svalt och något fuktigt klimat. I Turkiet växer den dock på klippiga bergssluttningar. De sorter som växer vilt i Europa, i synnerhet kring Medelhavet och på Balkan, är Corylus avellana medan Nordamerika bjuder på amerikansk hasselnöt och Corylus cornuta. Hasselnötter kallas ofta “filberts” eftersom de blir mogna i augusti kring St. Phil Bert Day. Ett annat namn för hasselnötter, som inte används så ofta numera, är s.k. spanska hasselnötter.

 

Ibland kan hasselnötsträd växa sig riktigt stora som t.ex. turkisk trädhassel som kan bli uppemot 40 meter hög. Alla arter av hasselnötsbuskar och -träd producerar ätbara nötter, men vissa av dem mycket mindre nötter än dem vi vanligtvis ser på marknaden idag.

 

Hasselnöten har ett tunt hölje runt skalet vilket är väldigt ovanligt och särskiljer hasselnöten från de flesta andra trädnötter. Höljet ser nästan ut som ett vackert designat papper som innesluter nöten.

 

HASSELNÖTTER UR ETT HISTORISKT PERSPEKTIV

 

Hasselnötter har genom historien betraktats som en symbol för visdom och kunskap. Hasselnötter plockades tillsammans med andra frukter under forntiden i Storbritannien.

 

Hasselnötter har en rik tradition och är mytomspunna. Vi hittar referenser till dem i gamla grekiska och romerska skrifter, i mytologin och i Bibeln där de omnämns för sin näringsrika och helande kraft. Plinius, som skrev om växter under första århundradet e.Kr. och Theofrastos, en grekisk filosof som troligen föddes 731 f. Kr. och var en ledande peripatetiker och lärare i botanik och naturhistoria, skrev båda om hasselnötter.

 

ODLA HASSELNÖTTER

 

De största hasselnötsodlingarna finns i Turkiet och staten Oregon i USA. Skillnaden mellan hur man skördar hasselnötter i de båda regionerna är slående. I Turkiet, som är världens största hasselnötsproducent, växer hasselnötterna oregelbundet på klippiga bergssluttningar i grupper om 4-5 buskar. Här finns inga typiska ”fruktträdgårdar” till skillnad från i Oregon där fruktträdgårdarna är omsorgsfullt utformade. I Turkiet är jordbruksteknikerna primitiva och nötterna skördas för hand innan de faller till marken. I Oregon vid Stilla Havet sköts hasselnötsodlingen med maskin och nötterna plockas upp från marken på mekanisk väg.

 

I Oregon brukade hasselnötsbuskar förr i tiden växa vilt utmed staket. Barn var mycket fascinerade av buskarna med sina små ätbara nötter som var mycket mindre än de som odlas idag.

 

Mandel

 

Mandeln tillhör rosfamiljen. Dess latinska namn, prunus dulcis, antyder sötma. I rosfamiljen finns många frukter, däribland äpplen, päron, plommon och aprikoser. Om man krossar en aprikoskärna finner man en bitter nöt som ser ut som en mandel och som går att äta. Detta visar att aprikosen är nära besläktad med mandeln och vissa bittra mandelsorter.

 

I sydliga Medelhavsländer växer mandeln ofta tillsammans med oliver och många lokala jordbrukare betraktar träden som heliga.

 

FRÅN ASIEN TILL VÄRLDEN

 

Mandeln härstammar från Asien och har förflyttat sig genom historien vilket gör det svårt att fastställa dess exakta ursprung. Fenicierna reste mycket runt Medelhavet under 1100-talet f.Kr. och tog sin egen mat med sig till andra länder. Det är förmodligen fenicierna som introducerade mandeln i olika Medelhavsländer som Grekland, Italien, Spanien och Frankrike.

 

MANDELN FÖRR I TIDEN

 

Mandeln var en mycket populär ingrediens i huskurer under århundraden. Vissa historiker tror att kockarna i medeltida kungafamiljer tillsatte mandel i många rätter eftersom mandeln tycktes hjälpa de frossande kungligheterna att smälta tunga kötträtter lättare.

 

Mandeln var också en viktig ingrediens i Medelhavsköket på medeltiden. Mandelmjölk användes flitigt som smaksättning och förtjockningsmedel i många engelska recept på medeltiden och i Europa var nötter som mandel, pinjenötter, hasselnötter, pistagenötter och valnötter vid denna tidpunkt vanligt förekommande bland adel och kungligheter. Det ansågs allmänt att nötter gjorde kött- och fågelrätter hälsosammare. Senare i historien ser vi att drottningen av Saba satte stort värde på pistagenötter, förmodligen för att de berikade hennes hov.

 

 

Pekannötter

 

Pekannöten ingår precis som valnöten i den stora Juglandaceae-familjen. Pekanträden härstammar i betydligt större utsträckning från Nordamerika än de södra delarna av USA som vi vanligtvis associerar med denna nöt. Historikerna är inte säkra på huruvida pekannöten började växa i norra delarna av USA för att sedan sprida sig ner till sydligare områden, där de flesta pekannötter växer idag, eller om pekannöten fanns i större områden i Nordamerika redan från början.

 

PEKANNÖTEN BLAND AMERIKAS URSPRUNGSBEFOLKNING

 

Pekannötens historia är nära förknippad med Nordamerikas ursprungsbefolknings historia. I de södra, centrala delarna av USA var pekannöten sedan gammalt en stapelvara för ursprungsbefolkningen. De amerikanska indianerna visste i likhet med många andra gamla folk att de kunde plocka denna värdefulla nöt, full av vad som idag kallas ”naturlig godhet” och förvara den under långa perioder i sitt skal – ett skal som inkapslar alla nyttigheter, motverkar förstörelse och håller skadedjur och syreangrepp på avstånd. Pekannötterna lagrades noggrant för att användas när det var ont om mat. Jasper Woodroof berättar i sin bok, Tree nuts, att de amerikanska indianerna bytte pekannötter mot andra varor och att de under sina resor planterade pekanträd i närheten av sina boplatser för att trygga framtiden ekonomiskt för sina ättlingar. Man valde omsorgsfullt ut plantor som skulle ge de största pekannötterna och ett tunt skal.

 

FRÅN PEKANMJÖLK TILL PEKANPAJ

 

De nordamerikanska indianerna använde nötmjölk från pekannötter precis som kineserna och européerna förr i tiden använde mjölk från mandel, hasselnöt, pinjenöt, valnöt och andra nötter. Innan det fanns några moderna elektriska hushållsapparater och matberedare stöttes pekannötterna i mortel. Därefter tillsattes vatten som blandades väl med de finmalda pekannötterna för att få fram en delikat mjölk. Amerikas ursprungsbefolkning kände till värdet av dessa nötmjölker som vi stött på i Europa och i Kina genom tiderna, vilket ger oss en fingervisning om att nötmjölk borde få en viktigare roll i vår moderna diet. Nötmjölken var lättsmält för sjuka barn och äldre och gav bestående energi åt alla.

 

I modern tid har pekannöten alltsedan européerna slog sig ned i USA:s södra delar varit en viktig ingrediens i bakverk som fruktkakor och pajer. Pekanpajen är det mest kända exemplet på dessa bakverk.

 

 

MAKADAMNÖTTER

 

Makadamnöten tillhör favoriterna bland australiska aboriginer och kommer ursprungligen från de subtropiska regnskogarna i Queens land och New South Wales i Australien. Den har därför kommit att kallas ”Queens land”-nöten och den australienska nöten. Trots att makadamnöten upptäcktes och namngavs av botaniker redan på mitten av 1800-talet, var det inte förrän på 1950-talet som jordbrukare i Australien började betrakta makadamnöten som en viktig gröda.

 

Makadamnötterna introducerades på Hawaii på 1880-talet och det går fortfarande att hitta vissa träd där från den tiden, vilket visar hur långlivat och kraftfullt makadamträdet är. Hawaii och Australien är de största producenterna av makadamnötter men de odlas även i subtropiska områden som Sydafrika och Centralamerika.

 

 

 

Pistagenötter (Pistacia vera)

 

Pistagenöten härstammar förmodligen från Iran och närliggande områden och har med kol-14-metoden daterats till 6760 f.Kr. Denna antika nöt är en av två nötter som omnämns i gamla testamentet. Pistagenötterna sägs ha förekommit i Babylons hängande trädgårdar som kung Nebuchadnezzar uppförde 700 f.Kr. för att muntra upp sin hustru, Amytis, som fann det babyloniska landskapet tråkigt.

 

Pistagenöten växer och frodas i torra länder som Turkiet, Syrien, Afghanistan och Iran. De återfinns också i Pakistan och Indien samt i Medelhavsländer som Italien, Tunisien och Grekland. Under de senaste 30 åren ungefär har pistagenöten fått nya hemvister i Kalifornien, New Mexico och Arizona. Pistagenöten som är besläktad med mango, cashewnötter, sumak och giftek trivs i torr och stenig jordmån. Växten blir cirka 8 meter hög och bladen som påminner om järnek växer tre och tre och nötterna i druvliknande klasar.

 

Unikt för pistagenöten – i alla fall bland nötter – är dess gröna färg. Mathistorikern Waverly Root har berättat att det gröna i pistagenöten på ett naturligt sätt släppte in den gröna färgen i desserter – ett område i köket som dittills saknat gröna inslag. I Persien använde man tidigt många olika slags nötter i desserter. Araberna tog efter dem och likaså européerna när de under medeltiden stod under arabiskt herravälde i Spanien. På så sätt kom den gröna färgen in i efterrättsvärlden. Mest kända idag är sannolikt pistageglass och pistagenougat.

 

Pistagenöten innehåller mycket järn och kalium och består till cirka 20 % av protein.

 

 

Jordnötter

 

Jordnötsplantan uppkom förmodligen i Brasilien eller Peru, även om det inte finns några fossila belägg för detta. Men så länge människor ägnat sig åt keramik i Sydamerika (cirka 3 500 år) har man gjort krukor som liknar jordnötter och som är dekorerade med jordnötter. De gamla Inkaindianernas gravar som man påträffat utefter Sydamerikas torra, västkust, innehåller ofta krukor fyllda med jordnötter som lämnats till den döde att äta i nästa liv.

 

Jordnöten växte så långt norrut som i Mexico när spanjorerna började utforska den Nya Världen. Upptäcktsresanden tog jordnöten med sig tillbaka till Spanien där den fortfarande odlas. Från Spanien tog handelsmän och upptäcktsresanden i sin tur jordnöten med sig till Afrika och Asien. I Afrika kom växten att bli vanlig i de västra, tropiska delarna. Jordnöten betraktades av många afrikaner som en av många besjälade växter.

 

När afrikaner togs som slavar till Nordamerika följde jordnöten med dem. Slavarna planterade jordnötter över hela södra USA (amerikanskans ”goober" (jordnöt) kommer från det kongolesiska ordet för jordnötter ”nguba”). På 1700-talet betraktades jordnötter som ett utmärkt foder för grisar. Det finns dokumenterat att jordnötter odlades för kommersiellt syfte i South Carolina omkring år 1800 och användes som olja, mat och kakaosubstitut. Fram till år 1900 odlades jordnötter emellertid inte i någon större utsträckning. Delvis för att de betraktades som fattigmansmat men även för att de tog lång tid att odla och skörda innan det att man vid sekelskiftet uppfann arbetsbesparande utrustning.

 

 


 

I butiken hittar du allt du behöver för din fest!

Nötter

Nötter 

Tårtor & bakelser

Tårtor och bakelser

Café

Café


 

Adress:  Mörsaregatan 17  |  254 66 Helsingborg  |  Tel: 042-32 43 50   |  info@tastyhouse.se


Powered by Incordia